Katalog dobrych uczelni - jak, gdzie, co studiować

Pełna wersja: Kredyt studencki czy praca zagranicą?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Trzeba zacząć od tego, że grono studentów nigdy nie należało do bogatych. Zazwyczaj nie mogą pozwolić sobie na obfitsze wydatki, a zakupy poprzedzone są wcześniejszym okresem oszczędzania.
Od kilku lat na naszym rynku jest możliwość dostępu do bezpośredniej gotówki - bez konieczności określania jej przeznaczenia. Mowa o kredycie studenckim.
„Bank może udzielić kredytu na cały okres studiów. Student dysponuje pieniędzmi przez 10 miesięcy w roku, a spłatę można rozłożyć na kilkanaście miesięcy” - mówi specjalista z banku BZ WBK.
Czy nadal kredyty studenckie cieszą się u nas zainteresowaniem? - nasz redaktor przeprowadził krótka sondę uliczną w Białymstoku.
„Ja nie korzystam z kredytu studenckiego, gdyż udaje mi się jakoś połączyć koniec z końcem. Pomagają mi głównie rodzice - mówi Marcin, student III roku Politechniki Białostockiej. Dodaje zaraz, że skromniejsze finanse ograniczają jego życie studenckie, ale zdążył się już do tego przyzwyczaić.
Z kolei dwie studentki siedzące w Parku Pałacowym przy Uniwersytecie Medycznym są nieco innego zdania - „próbowałyśmy swoich sił zagranicą, a konkretnie we Francji. Udało nam się trochę zarobić na dalsze studia, nie są to wielkie kwoty, ale na jakiś czas powinno wystarczyć” – mówi Wiola. „Moja starsza siostra natomiast korzysta z kredytu studenckiego, ale 250 zł które dostaje na niewiele jej wystarcza” - dodaje za chwilę.
Aby ubiegać się o kredyt studencki należy w okresie między 1 października a 15 listopada złożyć w odpowiednim banku wniosek kredytowy. Należy do niego dołączyć aktualne zaświadczenie o dochodach zarówno studenta i członków jego rodziny a także zaświadczenie potwierdzające "status" studenta, a więc okoliczność studiowania na uczelni. Potrzebny będzie również poręczyciel tego kredytu - bank może zażądać takiego ubezpieczenia.
Obecnie trwają prace w komisjach sejmowych, które mają znieść obowiązek poręczenia dla kredytów studenckich. Możliwe jest, że takie uproszczenie będzie obowiązywać już o tego roku akademickiego.
Mimo coraz elastyczniejszych warunków kredytu studenckiego, jego popularność spada. Powodów jest kilka, a w tym między innymi to, że coraz większa liczba młodzieży zarabia na studia podejmując prace sezonowe zagranicą.
Jak widać zdania są podzielone. Miejmy wszyscy nadzieję, że niebawem dostępność kredytów będzie lepsza niż obecnie lub pojawią się jakieś inne, jeszcze ciekawsze formy finansowania.
Pamiętajmy, że kredyt po ukończeniu studiów trzeba spłacać, a uzyskanie tytułu naukowego nie gwarantuje nam znalezienia dobrej pracy.
NIE ma to jak wziąć od rodziców trochę kasy-lub nawet zadłużyć sie -ale właśnie u nich, a nie w jakimś tam banku. Chociaz zastanawiam się czy przejdą kredyty studenckie bez konieczności żyrowania przez kogoś
Pozdro
Jest taka firma nazywa sie expander - nie jestem pewny ale wydaje mi się ze sa jedna z lepszych firm na tym rynku i pomagają w wyborze dobrego kredytu, oprocentowania i generalnie pomagają
Zdecydowanie Szwecja. Generalnie zagranica. Jet o wiele lepiej niż w Polsce.A już najlepiej w Sztokholmie. Cicha i spokojna dzielnica -np. Bromma.Warunek:aby dostać się na studia w Szwecji trzeba zdać test z znajomości języka szwedzkiego, lub dostać się na studia w Polsce, a potem w ramach wymiany studenckiej -wyjechać.Wszystkim polecam-jest naprawde fajnie
A czy ktoś podejmował pracę zagranicą po ukończeniu studiów w PL?
Ja pracowałem w Irlandii 1,5 roku. Polecam ten kraj. Ludzie spoko, atmosfera fajna. Zreszta gdziekolwiek by nie czytać to opinie są pozytywne. Polecam polskie stronki poświęcone tematyce pracy świadczonej przez polaków zagranicą. Najlepiej też mieć stały kontakt z innymi polakami
Weź kredyt studencki i sobie ukręć łeb. Ja wzięłam i teraz mam problem a dodatkowo zalało mi Kozanów we Wrocławiu. Spłacam kredyt studencki i kredyt mieszkaniowy.Nie wiem co dalej będzie
Gdyby nie kredyt studencki, nie mogłabym w ogóle podjąć studiów (moi rodzice zarabiają zbyt mało, aby wspomagać mnie finansowo), a ze względów zdrowotnych nie mogę póki co podjąć pracy (mam nadzieję, że to się niedługo zmieni). Dlatego polecam kredyt, ale tylko w sytuacjach wyjątkowych.
a może emigracja?
poczytajcie sobie bo może warto pomysleć
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Bedzi...omosc.html
spróbuj teraz wziąć kredyt gdziekolwiek skoro wszystkie ceny idą w góre
no ale powodzenia
Przekierowanie